Semestertider för oss

Hej alla!
 
Har semester och myser i Norrland med allt vad det innebär. Vi har varit här en vecka nu, var ända upp till Björkvattnet på midsommar. Det var härligt som det brukar och mat så mat så det räckte och blev över. Tur att man redan har en matchvikt över det normala så att lite mer inte förstör något tjusigt midjemått :)
 
Jag har sån lust att blogga och lägga in fina bilder, men ni som vet hur händig jag är när det kommer till datorer kommer att förstå min frustration nu när de gjort om den här bloggsidan varifrån jag fixar alltihopa.. Tråk! Å till på köpet verkar det ta sån tid att ladda upp bilder när jag väl försöker så ja.. ni får väl helt enkelt bli utan dem.
 
Eller jag ska testa och ge er en smakbit från Midsommarhelgen, eller från i måndags innan vi skulle lämna fjällvärlden:
 
 
Mää, nu gick ju faktiskt :)
Fast det var lite trixigt, eller det kanske det inte var om man bortser från att det tog en hel evighet men jag är en vanemänniska som vill att allt ska vara som det alltid varit men det kan förstås också vara bra för mig att lära nåt nytt. Att lita på att jag kan det här med att fixa och knappa på tangenterna. Å nu gick det ju faktiskt! Hurra! Då kanske jag inte måste avsluta det här med bloggandet iallafall då. Jaja, jag vet påpeka det inte, jag jobbar på ett kontor och sitter och knappar dagarna i ända..haha. Jag må väl få skylla på att det är semester? Eller nog spekulerat om det. Nu ska jag försöka lite till!
 
Ja annars då? Vi drog från stan i onsdags, vi mellanlandade vid Dragongate längs E4an.
 
Solen sken och bilen var fullproppad. Min gamla bil Bubblan, hade inte grejat all packning. Jag kunde visst fylla en Volvofamiljebil till bredden också..
 
 
 
 
 
 
 
Snacka om uppställda för fotografering..
 
Efter ytterliggare några stopp var vi framme vid anhalten "hemma" eller våra barndomsmarker. Vi sov över hos svärisarna och på torsdagen drog vi så ytterliggare typ 40 mil norrut.. Varken jag eller Signe tycker om att åka bil, men bara man kan leka, sova och FIKA så går det alldeles utmärkt att åka och om att det finns ett mål. Jag minns när jag var liten, då kunde man bli instoppad i en bil för att åka ut och åka, bara åka runt, kanske åka till skogen för att kolla på djur eller bara åka nånstans för att spana. Nej, det var förr det och inget jag skulle välja numer. Som sagt det blev endel fikastopp..
 
 
Väl framme var det matdags och efter maten gick vi ut en sväng för att springa av oss..
 
 
 
Det slår mig varje sommar när man är "hemma" i Norrland, attans vad ljust det är jämfört med "hemma" i Sthlm. Det är ljust nästan jämt, solen går knappt ner innan den är uppe igen. Det märktes ännu mer skillnad nu när vi var uppe i Björkis.
 
Trots att det var härliga dagar med de man älskar och trivs med så var det inte bara härligt, lillis hade feber och var inte matglad och mamman var lite orolig, fast vad ska man göra? Jag fanns där och tröstade och trugade med det ena smarrigare än det andra och såklart hade jag shoppat loss till ett stort reseapotek så där fanns alvedon för att ge henne.
 
Midsommarafton kom, stång kläddes, Andreas fiskade och min pappa och Ingrid hittade på tipsslingor och allehanda busiga upptåg. Linda och jag snackad och knäppte kort, Micke grillade gott, Lukas och Molly var fina och busade på för fulla muggar.
 
 
 
Man ser på Signis att hon inte riktigt var med i matchen, ömsom ledsen ömsom lite piggare. Dessutom så var det förstås lite läskigt att gå barfota i gräset tyckte hon.
 
 
Jag passar på att lägga in lite bilder nu när jag ändå är igång, även om det tar lite tid för mig, men det märks ju förstås inte när allt är publicerat och klart!
 
 
Vi har lekt och haft det skönt. Men mest latat oss..
 
 
 
 
Fast nu har vi återvänt till mellandestinationen. Vi kom i måndags eftermiddag. Vi bor just nu hos Andreas mamma och pappa. De vill förstås få sig endel av kakan nu när vi är uppe. Men det är det väl kanske fler som vill om inte annat så vill jag det! Inte för att det är dåligt här på nåt vis alls, men man vill lixom hinna vara överallt! Umgås med alla som man inte kan krama och rå om när det är vardag å vi är hemma i Sthlm. Det kommer att bli ett meckande och flackande men så får det bli och däremellan vill jag bara vara lat och ledig!
 
Igår var jag upp till min lilla by nån mil härifrån och träffade Jannice och hennes familj. Jennie och Liv var också på plats det var mycket trevligt! Vidare efter det så blev det ett besök i huset där jag växte upp med allt vad det innebär.. Ni som känner mig vet vad jag menar och ni andra som funderar behöver inte göra det för jag ids inte dra den storyn här. Skönt var att jag hade med mig Catrin och barnen så att vi kunde vara där fast ute och leka mest hela tiden. Vi lekte "tagen" och Loke, Lilja och Signe sprang på där i gräset. Det var ungefär som förr, fastän då var det jag, Bengt, Catrin och Moa som sprang runt. Det känns lite skumt och slår mig än en gång att nu är jag förälder och har en skatt som jag ska guida runt och göra livet meningsfullt för. Jag och Signe avslutade vår dagstur med ett besök på kyrkogården hos min mamma. Vi satt där och pratade på, sjung imse vimse spindel och blåste på gamla maskrosor så att fröna spriddes där i vinden. Det var ett ögonblick jag kommer att leva på länge.
 
Idag har vi varit ute mest hela dagen, vi har lånat en cykelstol till Signe så vi har cyklat runt. Vi har kollat hantverk och hittade till ett litet gårdscafè som var hur mysigt som helst. Å inte blev mina drömmar om att öppna ett eget fik mindre lockande..
 
Det har blåst endel och jag borde kanske ge er några fler bilder men det får ni när vi ses och hörs nästa gång. Nu har hela huset nattat och jag fick innan de gick till sängs höra att Spanien vann mot Portugal i fotbollen, som om jag vore intresserad? När Sverige är med i EM och VM eller vad det nu är så är det ganske roligt att titta, men nu vet jag inte ens när det är final eller vilket lag jag skulle kunna hålla på eller ens vilka som är kvar?
 
Shit vad myggbetten i huvudet börjar klia.. Hmm, jag visste inte ens att jag fått några? Eller är det möjligen mina geniknölar som börjar ploppa ut?
 
Nog spekulerat för idag! Hoppas vi ses snart igen! Nattinatt!

Dammsugarförsäljareblues..

Hej kompisar!

Har ni saknat oss? Det har varit fullt upp, jobb, solsken och gosa med busflickan Signe :) Men nu tyckte jag att det var dags för ett litet inlägg. Vad har ni haft för er sen sist?

Idag blev jag tillfrågad om jag ville bli fadder till lilla Lova, gissa om jag blev paff-lycklig och stolt. Svaret var givet, Gammoster vill och ska visa och berätta allt hon vet och finnas där för flickebarnet i tidernas evighet!

Det närmar sig dessutom semestern, shit vad fort det gått? Allt är grönt och det gäller väl att försöka supa in allt det gröna och fina som nu sprudlar utanför dörren. Försöker gå ut med lillis efter middagen varje kväll jag kommer hem, så gymmet har fått varit tomt utan mig. Men jag hinner väl dit också nån dag? Det viktigaste och roligaste här i världen är mitt barn. Hon är inne i en sån rolig period, hon snackar och springer runt och stannar och glor och hälsar på de flesta, idag gick hon med damen som jobbar på kinarestaurangen in dit för att spana läget.. Sen kom hon ut glad i hågen, igår blev hon bästa kompis med ängeln på Sia-glass skylten. Det gick inte att ta henne därifrån, att skylten gick att snurra på gjorde ju inte saken mindre rolig..

Det enda som är tråkigt är att jag inte hinner fota lika mycket som tidigare men det ska vi ändra på i sommar, när vi bara får vara tillsammans hela dagarna.

Sen vi hördes sist har vi firat 6e juni


Vi har haft farfar på besök, det var jättetrevligt. Han får så gärna titta hit lite oftare :)
Vi tog med honom på låååång promenad på sisådär 4 timmar med en liten vila i Kungsan på "Restaurangernas dag"



Vi har varit på Ludvigs 1års kalas, bilden är tagen precis innan vi skulle gå:



Vi har städat och donat, men fönstren är skitigare än skitigast.. fast vad gör det, vi vill ändå inte sitta inne och titta ut genom dem.. Vi vill vara ute och leka!



Det är tur att jag har en familj som gillar att dammsuga, eller gillar och gillar? Signe är iallafall väldigt förtjust i att springa runt och låta som hon kör damsugarn.. Å pappan, ja han är den som dammsuger i den här familjen, nu tror ni förstås att jag bara slöar, men jag är ju den som alltid diskar och har fått lotten i att alltid städa på toaletten. Men det är en deal som vi är överrens om :) Sånna är vi. Jag kan inte låta bli att lägga ut lite fler städbilder, har du hört den där gamla dängan "Damsugarförsäljareblues"?







Vi har varit till frissan och sommarsnaggat oss alla 3. Den här gången snodde jag med mig lite tussigt o mjukt bäbislurv :) Idag har vi också varit på BVC och tagit en spruta mot mässling, röda hund och påssjuka. Jag håller tummarna att hon inte blir sjuk. Hon har aldrig blivit dålig vid tidigare spruttillfällen. Men nu sa BVC-sköterskan att det kunde komma efter 1-2 veckor. Men hejdå, tänk inte ens på att komma hit sjukan! Vi vill fira midsommar med en kry tjej!

Nu ska jag logga ut och natta. Men då det är fredag imorgon ska jag faktiskt lägga ut ett vintips:



Trevlig helg!

Havrekakor med choklad

Här kommer kakorna jag gjorde igår. Gottit :) Tyvärr får ni ingen bild, då de redan är slut.. haha nej jag skojja bara. Jag har inte fotat dem bara. Men ni får tänka er typ sånna hära "stora, tjocka o sega rackare"

Stora sega kakor med rejäl chokladsmak som gör succè vid fikabordet.

Ca: 35 st

Ingredienser:

200 g rumsvarmt smör
4 1/2 dl farinsocker
1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
3 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
2 tsk bakpulver
6 1/2 dl havregryn
100 g mörk choklad, 70 % kakao

Garnering
75 g vit choklad


1. Sätt ugnen på 225°. Blanda smöret med de två sockersorterna och vaniljsockret.
Vispa äggen lätt och blanda ner i smeten.
2. Blanda mjölet med salt, bakpulver och havregryn och vänd ner.
Grovhacka chokladen och blanda snabbt in den i smeten.
3. Rulla smeten till 35 bollar och lägg glest på en plåt med bakplåtspapper. Kakorna
sväller till dubbel storlek i ugnen. Ge varje boll ett lätt tryck, men inte för mycket.
Grädda i 8 minuter och låt sedan svalna på plåten, under en duk.
4. Smält den vita chokladen i vattenbad och ringla eller spritsa över kakorna.
Förvara i tättslutande burk


No bake cheesecake

No bake cheescake

 

Ingredienser
Oreobotten:
1.5 hg Oreo
75 g Smör

Cheesecakefyllning:
3 hg Färskost Naturell
2.5 hg Ricottaost
1.8 dl Strösocker
3 dl Vispgrädde
2 tsk Vanilj- & Vanillinsocker

Dekoration
50 g Mörk Blockchoklad
2 hg Jordgubbar Färska (fast jag hade tog ju hallon..)

Gör så här:
Krossa eller mixa oreokexen till fina smulor och blanda smulorna med det smälta smöret.

Kläm fast ett bakplåtspapper mellan botten och den löstagbara kanten på en springform, 18-24 cm i diameter, och tryck ut degen i ett jämnt lager (om formen är 18 cm i diameter bör den vara åtminstone 7 cm hög). Låt stå i kylen i 20 min.

Vispa ihop philadelphia, ricotta, socker, grädde och vaniljsocker till en tjock smet som fortfarande ska gå att hälla. Häll smeten över oreobottnen.

Bryt chokladen i bitar och smält den i en kastrull eller i mikro. Låt svalna något. Ringla chokladen över cheesecaken. Dra försiktigt med en sked för att fördela chokladen jämnt och i ett fint mönster över hela tårtan.

Låt tårtan stå övertäckt med plastfolie i frysen i 6-8 timmar. Ta ut tårtan ur frysen cirka 30 minuter före servering. Dekorera med dina favoritbär och pudra gärna över lite florsocker.


Chokladmarängtårta mojito

Chokladmarängtårta mojito




  • Svårighetsgrad: Medel
  • Tillagningstid: Över 60 min
  • Portioner: 10

Sött, frasigt, segt och så choklad! Drömtårta för chokladälskare inspirerad av drinken mojito med lime, mynta och hallon.

Ingredienser

Fyllning

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°C.
  2. Vispa äggvitor och citronjuice till ett hårt skum med elvisp.
  3. Blanda kakao och socker. Vispa ner det lite i taget i äggviteskummet.
  4. Rita två rundlar på två bakpappersklädda plåtar, ca 25 cm i diameter (för 10 port). Bred ut smeten i rundlarna.
  5. Ställ plåtarna i mellersta delen av ugnen. Grädda ca 1 timme, byt plats på dem efter halva tiden. Eller grädda i 125°C varmluft. Stäng av ugnen. Låt marängbottnarna stå kvar i 4 timmar.
  6. Fyllning: Vispa äggulor och florsocker poröst. Rör ner limeskal, juice och mynta. Vispa grädden hårt. Blanda den med äggsmeten.
  7. Lägg ena marängbottnen på ett tårtfat. Bred på hälften av grädden. Lägg på den andra bottnen och bred på resten av grädden. Garnera med hallon och myntablad. Servera med extra hallon.

För alla

Fri från gluten. Innehåller ägg.
Gör laktosfri: använd laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: byt grädden mot vispbar soja- eller havrebaserad gräddersättning.

Tips

Bottnarna kan bakas flera dagar i förväg och förvaras torrt.


Gunghästen är snäll..

God Lördag!
Här är det andra ruskdagen i rad. Igår var vi ute en sväng, vi drog in till Winjas och köpte ost och knallade på välklädda ute i regnet.



Sen var vi hemma och softade, jag bakade några nya kakor de blev goda och smarriga. Jag tänkte faktiskt att jag kanske skulle dela med mig av receptet. Varje gång man tar sig för att baka kakor kommer jag på att det är så enkelt. Fast det är det där med att ha kakor hemma och framme.. de har förmågan att ta slut och kakor gör ju beachformen ruuuund :) Inte för att den är så fit utan kakor heller men som alltid sitter det i huvudet.. eller det kanske det inte gör egentligen men när man tränar och känner sig duktig så får man för sig att man är liiite "fitare" än de dagar man frossar och tar för sig av allt gott.

Ja som sagt vädret är väl inte så roligt, jag tror det har regnat och blåst på alla bredder och kanter. Vi har haft plock o fixdag såhär långt. Å klart att vi lekt endel. Undra om jag berättade att Signe var så rädd för gunghästen hon fick? Hon fick den när hon döptes i augusti men vi plockade inte upp och satte ihop de förrän nu när hon fyllde år. Då var hon livrädd för den, alltså det var inte klokt. Hon tordes inte ens känna på den. När jag höll på att olja in allt på balkongen agerade hästen dörrvakt.. låter kanske lite galet men det gjorde att lillis inte tordes gå ut utan kände sig nöjd att vara med pappan inne istället. Annars ska hon alltid ut på balkongen om dörren är öppen. Men nu.. ja nu är han en av de bästa vänner som finns :)



Hon vill sitta där hur länge som helst.. å när jag eller Andreas tycker att det får vara nog jag då juckar hon som aldrig förr och skriker om vi försöker lyfta av henne.. Så nu är nog inte hästen en sån bra dörrvakt längre, nu är han Signisens bästa kompis här hemma :)





Jo nåt annat? När det var så soligt försökte jag förstås ha solhatt på lillan men det funkade inte så bra. Det är väl så som det är men så när vi var i shoppingtagen i veckan så hittade vi en annan typ, som hon vekar gilla. Inte för att jag vet hur länge eller så men det var roligt att stila lite inomhus iaf





Jag tycker det ser ganska stiligt ut, haha jag vet inte jag kanske är lite av en hatt/möss mamma? För ni minns kanske hur många olika mössor jag shoppade i vintras?



Ja roligt tycker jag i varje fall.. fast jag ser det väl framför mig hur den sitter på en kort stund o sen kommer vinden och tar med den ner i vattnet när vi är ute och ser snygg ut i solen nere på kajen..haha :)



Nu ska vi åka och handla lite käk, jag vill ha KÖTT till middag, en stor tjock och blodig bit.. MUMS!

Sen får gärna vädret bättra till sig. Jag ska återigen jobba på måndag men på tisdag kommer farfar som det ser ut och på onsdag är det 6 juni, nationaldagen så ja som alltid är det roligare om man kan vara ute och må gott än att behöva ha sånna här innedagar. Ni fattar, fast å andra sidan kanske vi ska gå ut och hoppa i vattenpölarna? ..Undra om det skulle vara jag eller Signis som skulle tycka det var roligast? 



Har ni smakat de här förresten?



Det har inte vi, men de var så söta så vem vet kanske de hamnar i korgen nån dag då vi ska iväg och handla käk? Prinsen äter ju inte korv om de inte är från "Taylor & Jones", typ hemma gjorda med massa kött i. Men jag är ju egentligen en korvtorsk. Korv o makaroner, mmmm..

Det börjar att låta på mig som om det borde vara dags att åka o handla.. så jag lägger ned för nu. Men kakreceptet som jag lovade kommer.. en annan gång.

Hörs o ses kanske nån dag framöver! Jiiiiha! ...regnet det bara öser ner... /Åsa

RSS 2.0